ZESOI, FER - ak. god. 2002/03, prof. dr. sc. B. Jeren, mr. sc. P. Pale

Podatkovni višemedijski prijenos i računalne mreže  
 
Naslovnica 
Plan nastave 
Predavanja 
Seminari 
Vježbe 
Studentski radovi 
Nastavnici 
Studenti 
Obavijesti 
Ispit 
Arhiva 

Aktualno 


Vježba HTTP.

HTTP – Hypertext Transfer Protocol

Vježba je zamišljena tako da je svatko od kuće može napraviti i isprobati mogućnosti verzije HTTP/1.1 protokola i naučiti dio njegove semantike.

Zadaci:

1. Dohvatite datoteku Pero.txt koja je u ovom slučaju samo tekstualna datoteka, a inače bi bilo sasvim normalno da na taj način dohvaćamo podatke koje tamo stvara neki process, neka aplikacija. Koji broj telefona ste tamo tamo pronašli. Koristiti naredbu GET. Radi vježbe dohvatite i datoteku Mario.txt i dohvatite telefonski broj u njoj.

2. Kondicionalna GET naGEredba nam služi da smanjimo nepotrebnu uporabu mreže i njenih resursa za recimo na primjer ponovno dohvaćanje neizmjenjenih datoteka (zadnji put promijenjena prije dd.mm.yyyy) a imamo ju spremljenu. Dakle dohvatili ste datoteku 20. siječnja ove godine i želite dohvatiti promjene datoteke ukoliko ih je bilo, inače ne želite bespotrebno koristiti resurse mreže. Probajte naredbu kondicionalni GET (If-Modified-Since, If-Unmodified-Since, If-Match, If-None-Match, or If-Range) na na datoteci Pero.txt. Kada je ova datoteka poslijednji put promijenjena?

3. Semantika parcijalne GET naredbe sadrži RANGE header i koristimo je kad je recimo došlo do prekida pri prijenosu neke datoteke pa ne želimo ponoviti cijeli prijenos već nastaviti gdje smo stali. Također ukoliko znamo za neki određeni prostor u datoteci gdje nam neki proces sprema podatke koji nas zanimaju možemo samo nijh dohvatiti. Dohvatite dio datoteke imenik2.txt od 155 bytea do 210 bytea. O kojoj osobi je tamo riječ?

4. HEAD naredba je slična GET naredbi samo što tu naredbu koristimo za dobivanje meta informacija o entitetu na koji je primjenjena bez da se prenosi tijelo entiteta (datoteke ili već čega). Ova metoda se koristi za stvari poput testiranja dostupnosti hypertext linkova, validity linkova te promjena njihovih sadržaja. Isprobajte i naredbu HEAD. Na temelju zaglavlja, kada je datoteka Pero.txt posljednji put promijenjena?

5. Isprobajte još neke od naredaba HTTP-a kao što su POST(dodavanje podataka postojećem entitetu), PUT(sprema podatke na zadani URI), DELETE(briše podatke na koje pokazuje URI uz dozvole servera i OS-a) i TRACE.


Napomena 1: Pazite ne velika i mala slova :)!


Napomena 2: Datoteke se nalaze na adresi pvprm.zesoi.fer.hr/labosi/HTTP/Pero.txt , odnosno druga imena.


 

 


copyright - Zadnja izmjena: 27-10-2008 10:12 by Zvonko Kostanjčar