Marko Glad

PVPRM 

Seminarski rad

Zagreb, sijećanj 2001.

 

 

NOVA OPREMA

 

 

UVOD
Sažetak
Standardi
Što standardi obuhvaćaju

KODIRANJE I KOMPRESIJA
Video
Audio
Multipleksiranje

TRANSMISIJA

ŠTO NOVO DONOSI DTV
Napredak u odnosu na analognu
Nova oprema 

ZAKLJUČAK


 

Budući da je digitalna televizija potpuno različiti koncept kodiranja, prijenosa i prikaza od analogne televizije, potrebna su dodatna novčana ulaganja i na strani korisnika i na strani davatelja usluga – TV kompanija.

Da bi korisnik u potpunosti iskoristio prednosti digitalne televizije, morati će kupiti novi, po mogućnosti što veći, 16:9, TV prijemnik sa mogućnošću prikaza 1920*1080 pixela. Za prihvat slike potrebna je kvalitetna UHF antena koju se priključi na DTV tuner/dekoder.

Tuner je sklop koji je u stanju demodulirati  i na svome izlazu dati MPEG-2 kodirani signal. Dekoder ima ulogu dekodiranja MPEG-2 streama u video signal, audio signal i pomoćne podatke. U svemu tome je potreban i Dolby Digital dekoder koji će na svojih 6 izlaza dati signale za svaki pojedini audio kanal. Svi ti dekoderi se mogu nalaziti na više mjesta. Mogu se nalaziti u svaki u posebnom uređaju, posebno tuner, posebno MPEG-2 dekoder, posebno Dolby Digital dekoder. Takva konfiguracija bi jako sličila na današnje konfiguracije (DVD player kao MPEG-2 dekoder, surround receiver kao Dolby Digital dekoder i pojačalo). Vjerojatnija je suprotna opcija. Tuner/dekoder kao jedan uređaj koji na svom izlazu daje video signal koji se standardnim video priključcima vodi na TV prijemnik, a npr. optičkim kabelom na Dolby Digital dekoder. Vjerojatno će i TV uređaji ubrzo imati u sebi ugrađen tuner/dekoder.

Što se tiče priključaka za povezivanje opreme, tu vlada velika gužva. Postoji više opcija za povezivanje. Jedna opcija je da povezivanje ide preko standardnih RCA, BNC, S-video konektora. Internet lobby pokušava progurati IEEE-394 FireWire kao standard za povezivanje kompletne opreme. Današnji “DTV ready” uređaji posjeduju sve standardne audio i video priključke, a ovisno o proizvođaću, pokušavaju predvidjeti budućnost  postavljanjem digitalnih, danas još nekorištenih priključaka (D3), ali po specifikacijama vrlo vjerojatnih u budućnosti.

Koliko različitih vrsta priključaka pojedini uređaj posjeduje će vrlo vjerojatno biti jedna od ključnih stvari pri odabiru među korisnicima.

 

Na strani TV kompanija su također potrebna nova ulaganja. Studijske kamere moraju moraju imati digitalne izlaze. Moguće je kupiti adaptere sa digitalnim izlazom za postojeće kamere. Za distribuciju signala je potreban MPEG-2 enkoder. Studije je potrebno međusobno umrežiti. Za prijenos slike među udaljenim studijima može se koristiti Internet. Na odašiljačima je potrebno postaviti opremu za moduliranje signala.  

 

 

 

Ovakav uređaj se zove set-top box, to je satelitski DTV tuner/dekoder tvrtke Pace, a prodaje se u Velikoj Britaniji. Njegove tehničke karakteristike najbolje prikazuju trenutno stanje DTV u Europi.

DEMODULACIJA: QPSK demodulator sa korekcijom pogreške, tuner input 950-2150 MHz

VIDEO DEKODER: MPEG-2 (720x576, 4:2:0, 15Mbps), 4:3 i 16:9 podrška

AUDIO DEKODER: CD quality, 16 bit, MPEG 1 i 2, stereo output

MODEM za over-air download

INTERFACES:

TV scart (EN50049-1).
VCR scart (EN50049-1).
75 ohm IEC169-2 female input.
IEC 165-2 male RF output (PAL I).
Second IEC 165-2 male RF output with power for IR accessory at second viewing location.
EIA-232-E 9 way female 'D' type RS232 connector.
RJ11 connection for modem.
Left and Right audio output RCA phono's.
Type 2 PCMCIA connector for BSkyB general purpose interface module.
IEC 83 mains input connector.
'F' type LNB input.
Conditional Access smartcard slot ISO-7816.
Second smart card slot for Mondex bank card, ISO 7816.

 

 

Sharp DTV ready televizor posjeduje LCD ekran rezolucije 1280x1024 sa 4x20-watt zvučnicima. Za prijenos slike ima RCA, BNC, S-video i D3 konektore. Ima 7 audio ulaza i RCA stereo audio izlaz. Za spajanje sa PC-em ima RS-232 serijski konektor.