Marko Glad

PVPRM 

Seminarski rad

Zagreb, sijećanj 2001.

 

 

Napredak u odnosu na analognu televiziju

 

 

UVOD
Sažetak
Standardi
Što standardi obuhvaćaju

KODIRANJE I KOMPRESIJA
Video
Audio
Multipleksiranje

TRANSMISIJA

ŠTO NOVO DONOSI DTV
Napredak u odnosu na analognu
Nova oprema 

ZAKLJUČAK


 

Digitalna televizija unaprijeđuje postojeću analognu televiziju u svim aspektima. Zbog prirode digitalnog signala, on ne gubi na kvaliteti prijenosom. Primljeni digitalni signal je identičan odaslanom. Digitalna televizija ne zna za mane analogne televizije kao što je titranje slike, iskrivljavanje boja, višestruka slika, itd. Zvuk je snimljen višekanalno pa može vjernije dočarati ambijente u kojima se odigravaju scene u filmovima ili atmosfere na rock koncertima.

Digitalna televizija podržava tri osnovne skupine rezolucija slike:

·       HDTV (High Definition TV): HDTV nudi rezoluciju 1080 linija sa 1920 pixela po liniji (1920*1080). Koristi se interlaced scan. Format slike je 16:9. Na takvoj rezoluciji potreban je cijeli kanal od 6 MHz za prijenos takve slike. U Americi CBS I NBC već emitiraju HDTV.

·        Medium resolution TV: Ovdje se prenosi 720 linija sa 1280 pixela po liniji. Koristi se progressive scan, a prenosi se 24 ili 30 fps. Ovakvim prijenosom se može prenijeti više različitih TV programa u jednom osnovnom 6 MHz kanalu. U Americi ABC emitira na ovaj način. Format slike je također 16:9.

·        Standard definition TV: Ovaj standard ima 480 horizontalnih linija sa 640 pixela po linji. Ovakvim standardom se može prenijeti čak 6 digitalnih kanala u osnovnom 6 MHz pojasu koji je bio potreban za jedan analogni kanal. Format slike je 4:3.

 

   

Ovakva je slika bila na početku

 

Ovakva je slika na DTV