# Početak

# Osnovno

# Instalacija >

# Struktura programa

# Varijable

# Kontrolne strukture

# Funkcije

# Regularni izrazi

# U/I operatori

# Sistemski operatori

# Želim znati više!

# HR Perl

Instalacija Perla

UNIX/Linux OS

Perl je od samog početka razvijen kao jezik na UNIX operativnim sustavima jer koristi njegove osnovne pozive kernela. Kako je njegova raširenost rasla, tako je s vremenom postao sastavni dio distibucija UNIX i Linux operativnih sustava. Ipak, distribucije obično ne sadrže najnovije verzije Perla pa ga je potrebno skinuti s Interneta.

S Interneta se može skinuti kompajlirana verzija Perla (eng. ports, binary distributions), no to nije preporučljivo zbog već podešenih postavki prije kompajliranja koje ne moraju odgovarati onima koje želimo.

Najbolje je skinuti izvorni kod s Interneta, te ga kompajlirati na vlastitiom računalu. Najnoviji izvorni kod moguće je dohvatiti sa www.cpan.org/src/stable.tar.gz.

Kao što je vidljivo iz imena datoteke, izvorni kod dolazi u obliku .tar arhive komprimirane gzip alatom. Otpakiravanje arhive izvodi se slijedećom naredbom u ljusci:

$ tar xvzf stable.tar.gz

Nakon toga slijedi proces kompajliranja koji se najčešće izvodi slijedećim naredbama u ljusci:

$ cd stable
$ ./configure
$ make

Gornjim naredbama postavlja se tekući direktorij stable (koji je nastao otpakiravanjem arhive stable.tar.gz), učitavaju se postavke za proces kompajliranja i na kraju se pokreće samo kompajliranje.

Preporučljivo je prije procesa kompajliranja pročitati datoteku Readme koja dolazi sa izvornim kodom, a u kojoj je detaljno opisana procedura kompajliranja.

Windows OS

Za Windows platforme razvijena je posebna verzija Perla naziva ActivePerl koju je izradila tvrtka ActiveState.

ActivePerl je također besplatan i njegova instalacija je dostupna sa stranice www.ActiveState.com/ActivePerl.

Valja primjetiti kako postoji i verzija ActivePerla za Linux i ostale platforme. U ovom slučaju biti će spomenuta samo instalacija za Windows platforme.

Instalacija se pokreće jednostavnim aktiviranjem skinute .exe arhive. Postupak je zdravorazumski i samo je potrebno slijediti upute.

Treba napomenuti da je za starije verzije Windows OS (9x/Me/NT/2000) potrebno skinuti i poseban modul (MSI Installer) koji treba instalirati prije instalacije ActivePerla.

Nakon instalacije dobro je provjeriti da li je podešena varijabla okoline PATH tako da uključuje i C:\Perl\bin direktorij.


Copyright © 2003 Ognjen Krkač
E-mail & MSN Messenger: ogy_1298@hotmail.com