home   vježba 1   vježba 2   vježba 3   vježba 4   vježba 5   seminar 

 

Vježba 2

MALA KNJIGA AFORIZAMA 

( maksime, izreke i grafiti )

 

         Kažu da je aforizam pjesma, čak što više, kažu da je roman. On je više od pjesme i od romana. Aforizam obogaćuje našu svijest u nama samima, daje našoj duhovnosti nove dimenzije poimanja stvaranja i uvodi nas u svijet novih spoznaja o životu, ljudima, kulturi...

Evo nekoliko aforizama:

MLADOST-STAROST

LJUBAV

PRIJATELJSTVO-NEPRIJATELJSTVO

MUDROST

Mladost je najkraće, najskuplje i najčudesnije putovanje u našem životu. U ljubavi, kao i u ratu, sve je dozvoljeno: lukavost, vještina, prevara. Nikad nije pucao neprijatelju u leđa. Samo prijateljima. Da bi se priznala tuđa vrijednost, treba imati vlastitu.
Mladost je čudesna stvar. Kakav zločin davati je djeci koja je straće. Ljubav koja se održava poklonima vječno je gladna. Budi spor kad biraš prijatelje, a još sporiji kad ih mijenjaš. Znanje je tek onda znanje kad je stečeno naporom vlastite misli, a ne pamćenjem.
Mladost imamo da bi činili gluposti, a starost da bi za tim glupostima žalili. Najviše se laže u ljubavi, u lovu i u predizbornoj kampanji. Prijatelja kori kad ste sami, hvali ga javno. Pametniji popušta! Kakva žalosna istina koja utemeljuje vladavinu gluposti.
Stariji vjeruju u sve, ljudi srednjih godina sumnjaju u sve, a mladi znaju sve. U istinskoj ljubavi, duša ljubi tijelo. Sreća daje prijatelje, a nesreća ih provjerava. Slobodna misao je najveći eksploziv svih vremena.

by Goran Molnar

sijecanj 2001.