index 1. labos 2. labos 3. labos 4. labos 5. labos
 
     
 

 

1. laboratorijska vježba

( HTML + CSS )

 

Povijesne zanimljivosti

Par zanimljivosti o mačkama:

  • Mački je u lošim svjetlosnim uvjetima potrebno 6 puta manje svijetla [u odnosu na čovjeka] kako bi jasno vidjela. Tome doprinosi i posebna membrana Tapetum Lucidum koja se nalazi na obodu rožnjače i koja ima reflektirajuću površinu. Ona još jednom odbija primljenu svjetlost ka zenici i na taj način povećava `upijenu količinu svjetlosti. Odbljesak zelenkaste boje koji se može vidjeti na fotografijama mačaka i pasa koje su snimljene uz korišćenje blica predstavlja refleksiju ove opne. [Ovaj neželjeni efekat se na fotografijama može izbeći samo korišćenjem difuznog filtera postavljenog između blica i mačke ili izmještanjem blica što dalje od samog fotoaparata.]
  • Osim u nosu, mačka posjeduje još jedno čulo mirisa u vidu Jakobsonovog organa. Radi se o kemijski osjetljivim nervnim završecima koji se nalaze u gornjem dijelu usne duplje. Najrazvijeniji Jakobsonov organ nalazi se kod zmija koje izbacujući i uvlačeći vlažan jezik prenose i molekule mirisa do osjetljivih nervnih završetaka.
  • Od svih životinja na Planeti samo žirafe, kamile i mačke hodaju istovremeno lijevim pa desnim nogama.
  • Predenje` je sastavni dio komunikacije kod mačaka. Sam zvuk nastaje od kretanja zraka kroz sužene kanale u plućima koje svojim pomjeranjem pravi dijafragma. Neobično je što se nekada predenje čuje i kod mačaka koje su jako bolesne ili povređene. Ipak, predenje prije svega označava dobro raspoloženje i prvi put se čuje kod mačića dok sisaju mlijeko.
  • Slušni "aparat" mačke je toliko razvijen da ona može razlikovati dva identična zvučna izvora razmaknuta 0.5m na udaljenosti od čak 20 metara! Uho mačke sastoji se od čak 30 mišića [ljudi imaju 6] koji kontroliraju pokrete spoljnjeg uha i koji ga mogu rotirati za 180 stepeni. Mačka tako može čuti zvuk iz svih pravaca bez pomjeranja glave.
Povijesne zanimljivosti
  • Ailurofobija je strah od mačaka. Od ovog psihičkog poremećaja patili su Julije Cezar, Henri Drugi, Čarls IX kao i Napoleon Bonaparta.
  • Prije 4 tisuća godina, u starom Egiptu, mačka je smatrana svetom životinjom. Smrtna kazna je slijedila svakome tko bi ubio mačku. Članovi porodice u kojoj bi mačka uginula sjekli bi svoje obrve kao znak žalosti.
  • Manje je poznato da je Isak Njutn pored svog životnog djela [Zakon gravitacije] izumeo i pokretna vratanca za mačke kako bi olakšao život svojim brojnim mačkama.
click here!

I za kraj... kliknite na sličicu..

Isto ovo + CSS

Isto ovo + drugi CSS