Yamaha Šibenik Yamaha Šibenik Yamaha
Home page FER PVPRM Vježbe Seminar Hoby

 

Interaktivna TV

 

UVOD

Jeste li ikad sjeli pred TV sa svojom obitelji i nadali se da ima dobar film koji bi mogli pogledati? Jeste li ikad osjetili da bi željeli sudjelovati u igri koju gledate na TV? Da li biste željeli kupovati, a pri tome ne napuštati komfor svog doma, ispred TV-a? Jeste li osjetili da nema dovoljno televizijskih programa? Jeste li željeli pristupiti Internetu, a imati slobodnu telefonsku liniju?

Pa, ako jeste tada će vas zanimati INTERAKTIVNA TV.

Razvoj digitalne mreže je omogućio realizaciju Interaktivne TV. Isto tako se može reći da je Interaktivna TV opravdala velika ulaganja u razvoj digitalne mreže. Naime, stara analogna mreža se mijenja novom digitalnom, a da bi se kupci privukli da plate potrebnu opremu treba im ponuditi nove usluge. Skupina takvih digitalnih usluga čini Interaktivnu TV.

Interaktivna TV (ITV) će promijeniti gledanje televizije na način da će omogućiti veću inetakciju, komunikaciju gledatelja i televizije. Mnoge su usluge moguće, ITV može djelovati ne samo kao donositelj informacija, nego i kao edukacijiski medij. Pri tome su vam sve usluge dostupne, a da ne napuštate svoj dom, vrlo jednostavno na pritisak dugmeta. Pa da vidimo što sve donosi Interaktivna TV.

 

MOGUĆNOSTI INTERAKTIVNE TV

Mnoge su aplikacije koje omogućuje Interaktivna TV:

Sve su one dostupne vrlo jednostavno, pomoću daljinskog upravljača, TV-a i tzv. Set Top Box-a.

Distance Learning - omogućava cijeloj obitelji da uči razne predmete i to u miru i privatnosti svog doma. To je učenje kod kojeg učitelj i učenik nisu fizički na istom mjestu. Tako se može prisustvovati prezentacijama učitelja i specijalista određenog područja iz cijelog svijeta. Isto tako, ako se naiđe na problem koji ne možete sami riješiti možete zatražitit pomoć od bilo koje institucije na svijetu. Pri tome se mogu vidjeti i svi ostali učenici i učitelj kod prijenosa uživo, ali isto tako se može učiti i kad god to želite. Osnovni nedostatak ovog načina učenja za djecu je mogućnost lošijeg razvijanja vještine čitanja. Kod literature je jednostavnije gledati npr. Sheakspere-ovo djelo na televiziji, nego ga čitati. Razlog tome je što je gledanje mnogo lakše od čitanja – «slika zamjenjuje tisuću riječi». Upotreba slike i zvuka – multimedije – čini učenje lakšim i zabavnijim. Rastuće tržište PC-a je glavni dokaz tome. Prema nekim predviđanjima Distance Learning će se mnogo raširiti kroz narednih nekoliko godina.

Video On Demand - omogućava gledanje bilo kojeg filma u bilo koje vrijeme koje vam odgovara. Na primjer ako ste propustili emitiranje neke serije koju pratite možete zatražititi da je vidite u koje god vrijeme želite za malu cijenu. To isto vrijedi za film, talk show, vijesti... Isto tako možete zatražiti da imate video naredbe na takvoj emisiji, što znači da možete gledati, zaustaviti, ubrzati, ugasiti emisiju po želji. Također gledatelj ima mogućnost kupnje prostora ("video storage space") u kojem će snimati željene filmove na centralnom video serveru i gledati ih po želji. Za sada mnoge tvrtke koje eksperimentiraju sa ovom uslugom koriste sustav koji je sličan pay-per-view, tj. telefonom gledatelj naruči film, a zatim ga dobije na posebnom kanalu.

Game Shows - omogućava sudjelovanje u igrama i to kao igrač, a ne samo kao gledatelj. Tako npr. TV-voditelj postavi pitanje, a vi možete odgovoriti preko tipkovnice spojene na vaš Interaktivni TV sustav. Takve igre mogu ići i usporedno sa emitiranjem neke nogometne utakmice, a vi možete «predviđati» što će se dalje dogoditi. Tako se mogu igrati razne igre, čak i osvajati nagrade.

Home Shopping - omogućava naručivanje artikala, npr odjeće koju možete dobiti naredni dan i to sve preko daljinskog upravljača, gledajući TV. Kupci sve više kupuju iz svoga doma, mnogi se osjećaju sigurnije nego da idu po velikim trgovačkim centrima, a osim toga i mnogi prodavači nisu upućeni u robu koju prodaju. ITV će omogućiti da robu odaberete iz kataloga koji ima slike i opis proizvoda koji ćete kupiti, a organiziran je i prijevoz kupljenih namirnica do kuće. Problem se javlja ako vam kupljena roba ne odgovara, npr. kupljena roba je premala, tada je treba vraćati o vlastitom trošku. Dva načina plaćanja prevladavaju: kreditnom karticom ili elektroničkom gotovinom.

Electronic Programming Guides - s povećanjem broja kanala koji se nude, bilo bi zgodno odabrati željene sa liste. Da bi pregledali sve kanale i našli željene tako da svakog po malo pogledate – trajalo bi dugo. Ova usluga omogućava brzo pretraživanje kanala prema zadanoj tematici (npr. sport, opera, vijest...) ili čak filmove prema zadanom glumcu, glumici.

Information Retrieval (Internet) - omogućava dobivanje informacija o bilo čemu koristeći Interaktivnu TV. Možete dobiti brojeve telefona, putne aranžmane, raspored letova aviona, informacije o nekom proizvodu ili čak kupone za supermarket koristeći printer povezan sa Interaktivnim TV sustavom. Moguć je i pristup Internetu (web, email, chat, SMS). Tako možete primati razne informacije, o stanju na cestama, o vremenu, sportskim rezultatima, vijestima iz zemlje i svijeta. Tako ustvari personalizirate vijesti, umjesto da primate stare, opće vijesti, vi ih prilagodite vašim interesima.

Voting - omogućava sudjelovanje u lokalnim, regionalnim ili čak nacionalnim izborima jednostavnim pritiskom na daljinski upravljač. Rezultat se odmah registrira i prikazuje na ekranu. Da bi to bilo moguće dobili biste jedinstvenu šifru, ali problem se javlja ako se ona zaboravi ili je saznaju drugi te je mogu zloupotrijebiti. Nako što bi glasovali dobili biste potvrdu da je vaš glas registriran. Malo je vjerojatno da će netko sa strane vidjeti za koga ste glasovali i to promjeniti, ali uvijek postoji opasnost da netko «upadne» u sustav.

Telebankin - do sada plaćanja su se obavljala koristeći tradicionalne načine, kao bankovni račun, kreditne kartice itd. Sada je omogućeno otvaranje specijalnog računa s elektroničkom gotovinom za plaćanje usluga. U tom se sustavu mjesečne takse za usluge mogu plaćati transakcijam sa vašeg bankovnog računa na račun kojeg želite platiti. Ovaj račun se također može koristiti za stvari kupljene uslugom Home Shopping-a. Drugi način plaćanja je koristeći kreditnu karticu. Ako želite koristiti neku uslugu, jednostavno pošaljete podatke s kreditne kartice davatelju usluge i plaćanje se obavi. Naravno pri tome su svi podaci zaštićeni.

 

POTREBNI UREĐAJI

Do sada ste upoznali što sve Interaktivna Televizija omogućuje, ali da bi je mogli koristiti potrebna vam je i odgovarajuća oprema. Glavni uređaji koji su vam potrebni su: Naravno morate biti priključeni na mrežu TV operatera koji omogućava željene usluge.

Set Top Box - To je uređaj koji služi za dekodiranje signala koji stiže iz glavnog kontrolnog centra. Važna stavka pri tome je cijena. Cijene kreću od otprilike 300$ za tipični Set Top Box za Interaktivnu Televiziju, ali cijena može znatno porasti ako želite dodatne funkcije kao Distance Learning gdje su vam potrebne i dodatna tipkovnica i video kamera kako bi omogućili prijenose uživo. Set Top Box koji ima mogućnost pune MPEG dekompresuje je inicijalno skup, ali postoje tvrtke koje iznajmljuju takvu opremu. Neke tvrtke čak ih daju besplatno uz uvjet da se pretplatite na njihov program.

Daljinski upravljač - Korisnicima je potrebno razumljivo sučelje da bi se snašli u svim dostupnim uslugama, te da bi komunicirali sa glavnim kontrolnim sustavom. To je ostvareno sa menu-sustavom prikazanom na ekranu. To vam omogućava odabir odgovarajuće usluge, a zatim i definiranje konkretnog željenog dijela te usluge.

Televizor - Ako želite uvesti sustav Interaktivne Televizije u svoj dom možete nastaviti koristiti dosadašni televizor ili kupiti novi. Ako kupite novi HDTV on će vam pružiti višu kvalitetu slike kao i CD kvalitetu zvuka.

Ova nabrojena oprema je samo osnova koja će vam omogućiti usluge kao Home Shopping, Electronic Programming Guides i Information Retrieval.

 

ZASTUPLJENOST U SVIJETU

Pretpostavlja se da oko 30 milijona domova posjeduje Set Top Box, odnosno da koristi neku vrstu Interaktivne TV bilo da gleda, uči, kupuje, igra se putem TV-a. Najrazvijenija Interaktivna TV je u Velikoj Britaniji gdje oko 60% kućanstva koristi interaktivne usluge. U stopu ih slijedi SAD. Poznatiji davatelji usluga ITV su: ACTV (US), Danmere (UK), Kingston Interactive Television (UK), ICTV (US), Liberate (Canada), LodgeNet (US), MailTV (US), OpenTV (US), Two Way TV (UK), Wink (US)... U Hrvatskoj još nema Interaktivne TV iako koncesionar za kabelsku TV (DCM) u skorijoj budućnosti obećava neke usluge kao pristup Internetu, Video On Demand, telefoniju.

 

UTJECAJ NA ŽIVOT

ITV mijenja način na koji kupujete, igrate se, učite. Treba imati i u vidu kako će ITV utjecati na obitelj. Pretpostavlja se da prosječna osoba pred televizorom provodi oko 20 sati na tjedan. Kako ITV omogućava da neke usluge po koje ste morali ići vani sada obavljate iz doma (Home Shopping i Distance learning), te pruža veći broj programa, zatim Video on Demand... sve će to učiniti da se znatno poveća broj sati koji bi provodili pred televizorom. To bi dovodilo do toga da se ljudi manje kreću, manje vježbaju što bi utjecalo na njihovo zdravlje. Osim toga manje bi se i družili s drugim ljudima, te se izolirali od zajednice.

 

ZAKLJUČAK

ITV definitivno mijenja način korištenja televizije. Vidjeli ste usluge koje omogućava ITV. Te usluge su interaktivne što znači da omogućavaju gledatelju da komunicira, ne samo da prima signale, već da ih i šalje. Ova dvosmjerna komunikacija omogućava da imate usluge kao Video on Demand, Distance Learning i Home Shopping. Također omogućen je pristup internetu (e-mail, pretraživanje…). Da biste postali korisnici ITV-a potrebno je znati koji su potrebni uređaji za određenu primjenu. Tako npr. Distance Learning zahtjeva više uređaja nego Video on Demand. Snaga komunikacije putem ITV-a se ne smije potcijeniti. Ovaj način komunikacije je pogodan za hendikepirane osobe koje tako mogu komunicirati s ljudima iz cijelog svijeta ne napuštajući krevet, obavljati kupovinu, stvarati prijateljstva, odnosno normalnije živjeti. Budućnost je teško predvidjeti, ali je za pretpostaviti da će se kretati u smjeru još veće interakcije korisnika i TV-a. Interaktivna TV će vam otvoriti novi svijet komunikacije i zabave za vašu obitelj!

 

PowerPoint prezentacija:  Interaktivna TV.ppt

 

PVPRM - Ante Petrović 2003.