FACE ANIMATION 

UVOD :

Lice je jedno od najkomunikativnijih dijelova ljudskog tijela. Označja kao rasa, proporcija, boja očiju ili estetika, omogućuju nam da kao takvi budemo prepoznati. Najmanje promijene u pokretima lica prepoznajemo i intepretiramo na određeni način. U prošlim godinama bilo je mnogo zainteresiranosti za modeliranje lica kako bi se mogle producirati realistične animacije u pokretnim slikama, u igricama za kompjutersku indstriju , te koristiti za multimedijske edukacijske svrhe . Danas nalazimo animirana lica u aplikacijama kao što su čitač e-maila, web izvjestitelj, virtualni prijatelj, kopjuterski agent i td.

 

FACE ANIMATION ALATI

MAYA7

Karakteristike:

Maya7 je profesionalno rješenje za animaciju, sučelje je kvalitetno ali zbog enormno mnogo opcija zahtijeva malo duže vrijeme prilagodbe. Prikaz objekata je 3D ili 2D, može se rotirati u svim smjerovima, koristi se žičani prikaz objekata ili obojani prikaz. Opcije sa vrijednostima su prikazane pomoću kliznika, što olakšava brzi pregled većeg broja opcija odjednom. Uglavnom se radi sa mišem, označavanje površine nad kojom ćemo obavljati određene akcije ima visoku razinu ugrađene logike, tako da se na određene dijelove može djelovati jače a na neke druge dijelove objekta slabije. Alatne trake su dobro grupirane, i lako dostupne. Kvaliteta je vrhunska. Ovaj alat nije za kućnu upotrebu, ali je izuzetno dobro rješenje za profesionalce.

Animacija lica: 2D, 3D

Cijena: 2100$ - 7600$

 


FAMOUS 3D proFACE

Karakteristike:

Program, a niti simulaciju korištenja programa nismo uspjeli nabaviti pa bi svaka informacija bila nepouzdana, ali program kao takav nudi puno mogućnosti.

 

Animacija lica: 2D, 3D

Cijena:1995$

 

 

CrazyTalk

Karakteristike:

Izuzetno jednostavno i "user friendly" sučelje. Program je predviđen za kreiranje animacija iz vlastite slike, teksta i ostalih parametara. Koristi se vremenska linija (timeline) na kojoj je vrlo jednostavno prikazan sadržaj iz kojeg će se generirati animacija. Namjena ovog programa je za kućnu upotrebu, ali zbog vrlo dobre kvalite i izuzetne jednostavnosti mogao bi se koristiti u poluprofesionalnoj upotrebi.

 

Animacija lica: 2D, 3D

Cijena: 150$

 

 

vtkPICKER

Karakteristike:

Program namijenjen za 3D obradu i retuširanje, a ugrađena opcija animacije je još u razvojnom obliku. Zbog malenog broja opcija i korištenje je jednostavno. Namjena ovog programa je za kućnu upotrebu i manje zahtjevna retuširanja.

Animacija lica: 3D

Cijena: open source

 


Materijali : Animacija_Lica.doc i Animacija_lica.pdf i Animacija-lica.ppt


Legal Notice and Disclaimer: This page was made by Ognjen Jović. All rights reserved.