Laboratorijske vježbe iz PVPRM

INDEX STRANICA



Na ovoj stranici se nalaze linkovi na pojedine laboratorijske vježbe iz kolegija Podatkovni višemedijski prijenos i računalne mreže. Uz linkove je u kratko opisano i koja je svrha pojedine laboratorijske vježbe.

LINKOVI:

  1. HTML + CSS

    ODVAJANJE SADRŽAJA OD PRIKAZA
    Ova vježba daje osnovni uvod u izradu web stranica, odnosno, osnove HTML-a kao primjer markup jezika. Želi se prenijeti i ideja odvajanja sadržaja od prezentacije, pa se govori i o osnovama CSS-a. HTML se koristi samo za strukturiranje sadržaja, dok se pomocu CSS-a definira izgled samih stranica, te elemenata na njoj.

  2. HTML + Javascript/PHP

    OBRADA NA POSLUŽITELJSKOJ ODNOSNO KLIJENTSKOJ STRANI
    Ovom se vježbom želi naglasiti mogućnost obrade na strani poslužitelja (PHP), odnosno, na strani klijenta (JavaScript). Kroz probleme implementacije ukazuje se na mogućnosti rješavanja istog problema bilo s poslužiteljske bilo s klijentske strane.

  3. HTML + obrada slika

    PROBLEMATIKA KODIRANJA
    Ova vježba uključuje obradu slika i prilagodbu istih za web poslužitelj. Problem koji se može predstaviti je prilagodba slika s digitalnog fotoaparata za album na web-u. Cilj je prenijeti ključne koncepte u pripremi slika: veličinu, razlučivost, vremena učitavanja, lossy i lossless kodiranje slika...

  4. Audio i Video kodiranje

    KOMPROMISI PRILIKOM KOMPRIMIRANJA
    Tijekom vježbe se nekoliko predložaka (odnosno unaprijed pripravljenih sadržaja) mora ukodirati u nekoliko razlicitih formata i velicina (ciljano za modemske brzine, ISDN, LAN). Žele se prenijeti temeljni koncepti kodiranja te ilustrirati najcešce radeni kompromisi (smanjenje broja frameova, smanjenje velicine slike) te temeljni zahtjevi na sam originalni sadržaj.

  5. Produkcija Video sadržaja

    MONTAŽA VIDEA KAO KREATIVNI PROCES
    Uporabom ULead VideoStudio alata radila bi se elementarna montaža od sadržaja koji bi bio snimljen na pocetku vježbe, te distribuiran svima u laboratoriju. Tada svaki od studenata na vježbi mora izmontirati svoj film te se želi naglasiti kako svaki od nastalih filmova jest drugacija prica neovisno o tome što dijele isti materijal iz kojeg su originalno nastale.

  6. Streaming

    DISTRIBUCIJA VIŠEMEDIJSKIH SADRŽAJA PUTEM INTERNETA Filmovi nastali tijekom prethodne dvije vježbe sada se pretvaraju u oblik pogodan za streaming posluživanje te se pohranjuju na zajednicki poslužitelj. Želi se naglasiti razlika izmedu streaming i progressive download posluživanja te prednosti streaming posluživanja na sporijim pristupnim mrežama.

  7. Videokonferencijski sustavi

    PRIMJERI VIDEOKONFERENCIJSKIH SUSTAVA Ova vježba daje osnovni uvod u videokonferencijske sustave (MS NetMeeting, Lotus Sametime, ATM i IP kodeci). Osim samog upoznavanja sa tehnologijom videokonferencijskih sustava, student stječe osnovna znanja o aplikativnosti tehnologije.

  8. Analiza mrežnih zahtjeva

    PROBLEM PRIJENOSA VIŠEMEDIJSKIH PODATAKA Pomocu alata za analizu prometa prati se stanje mreže tijekom streaming posluživanja sadržaja nastalih na prošloj vježbi i promatraju se traffic patterni višemedijskih usluga (manja usnopljenost, ali širi tokovi). Takoder se analizom paketa upoznaje sa protokolnim složajem koji se rabi za streaming posluživanje: IP/UDP/RTP.

  9. SEMINAR - Audio editing tools


Više možete saznati na pvprm.zesoi.fer.hr