HOME PAGE

FER

PVPRM

Vježbe

Seminar

 

 

ALATI ZA ANIMACIJE I SPECIJALNE EFEKTE

 

 


Sažetak

 

         Svakodnevno se susrećemo s animacijama i specijalnim efektima prem da i ne razmišljamo o tome. Ponekad se čak, gledajući televiziju, zamislimo kako je to realizirano, vrteći algoritme u glavi dok nekad gledajući film skrećemo pažnju na njih (kao pravi inženjeri) i tražimo nesavršenosti i greške.

         U ovom seminaru dati ćemo pregled alata za animacije i specijalne efekte, pokušati ih koristiti, te navesti primjere gdje su korišteni i gdje ih mi možemo upotrijebiti.

 

 

Uvod

 

         Animacije i specijalni efekti. Što je zapravo to?

Prvo što nas asocira na animacije su animirani filmovi (crtići). Prem da mi nećemo raditi crtiće, što bi smo u principu mogli, mi ćemo iz naših fotografija, slika i sličica raditi pokretne slike, transformacije i na neki način ih oživjeti.

         Što se tiče specijalnih efekata, tu ponekad nismo ni svjesni da postoje. Pomoću njih, nakon što se završi snimanje nekog npr. filma, uvode korekcije i dodaju nove stvari kao što su na primjer snježne pahuljice u prvom planu, zvjezdano nebo, koje u stvarnosti nije baš takvo, zvijezda Danica koja je čest primjer specijalnih efekata, razni dimni efekti, projektili, meteori, eksplozije i dr.


Kreiranje animiranog gifa

 

         Najprije ćemo krenuti od najjednostavnijeg – kreirati ćemo animirani gif. To možemo raditi s nekoliko programa od kojih su neki besplatni. Bez obzira na različit izgled njihovog korisničkog sučelja, sam postupak izvedbe animiranog gifa je isti.

         No prije toga objasnimo pojam animiranog gifa. Animirani gif se sastoji od niza okvira koji se prikazuju u vremenskom slijedu. To je tradicijinalni način tehnike animacije. U animiranom gifu možemo namještati vrijeme prikazivanja pojedinog okvira.

         Evo jednostavnog primjera: napraviti ćemo jednostavni animirani gif s dva okvira. Najprije potražimo program kojim to možemo napraviti. U našem primjeru koristimo Paint Shop Pro koji je besplatan i često ga imamo već instaliranog na svojem računalu. Pomoću njega napravimo dvije slike koje su sadržajem u slijedu.

 

Image 1 for animated gifslika prva         Image 2 for animated gifslika druga

 

Te dvije slike biti će dva okvira za naš animirani gif. Nakon toga pokrećemo Animation Shop, koji dolazi besplatno s Paint Shop Pro. To je dobar alat i jednostavan za upotrebu.

Sada slijedi ono glavno – izrada animiranog gifa. Pošto imamo slike i alat možemo krenuti. Kliknemo na File - Animation Wizard. Selektiramo "Same size as the first image frame" i kliknemo Next. Selektiramo "transparent" i kliknemo Next. Nakon toga selektiramo "Upper left corner of frame" and "With canvas color" i "Scale frames to fit" ,te kliknemo Next. Selektiramo "Yes, repeat the animation indefinitely" i odredimo vrijeme pojedinog okvira na 50 (50/100 sekundi). Kliknemo na Next. Sada kliknemo na Add Image i označimo dvije slike koje smo prethodno nacrtali. Kliknemo na Next i zatim na Finish. I to je to. Animation Shop sada prikazuje naše dvije slike u sekvencama koje smo odredili.

Animation

 

Kliknemo na View – Animation  i pokrenemo našu animaciju. Spremamo ju sa File - Save As pod ekstenzijom .gif i 16 boja.

To je bio uvod i ono najjednostavnije u ono što možemo raditi.

 


Kreiranje animacije pomoću Microsoft GIF Animatora

         Najprije moramo napraviti pojedinačne okvire za animaciju. Moramo paziti da pojedini okviri budu iste dimenzije. U našem primjeru to je 118 piksela široka i 82 piksela visoka. U slučaju da okviri nisu iste veličine možemo dobiti neke neočekivane i nepoželjne rezultate. Spremimo pojedine okvire kao gif format i damo im imena po sekvencama kako ih želimo prikazivati tako da nam ih bude lakše otvarati u animacijskom softwareu. 

 

 

         Otvorimo prvi okvir u animacijskom softwareu i koristimo insert funkciju da dodamo ostale okvire u našu animaciju.

         Većina animacijskih programa ima Looping opciju. Ona nam govori koliko puta ćemo ponavljati našu animaciju. Možemo zadati broj ponavljanja, npr. 3 i naša animacija će se odvrtiti 3 puta i potom stati, ili pak možemo zadati da se vrti beskonačno.

 

 

Namještanje vremena trajanja pojedinog okvira vršimo u sekvencama po 1/100 sekunde. Vrijeme prikazivanja pojedinog okvira ne smije biti ni prebrzo niti presporo, već optimalno za našu animaciju.

 

 

Izmjenjivanje pojedinih okvira može biti raznovrsno. Postoje tri vrste izmjene okvira.

Promjena okvira za okvirom kao izolirane forme i ne ovisi o drugim okvirima. To radimo tako da za svaki okvir odaberemo opciju remove by background.

Druga metoda je da prvi okvir stalno prikazujemo opcijom leave, a ostale okvire mijenjamo opcijom previous image.

Kao zadnja metoda je da ne mičemo prethodne okvire nego ih sve prikazujemo kao sistem stoga. To postižemo opcijom leave za sve okvire. Zbog toga što su sve slike transparente možemo vidjeti sve okvire.

 

 

 
Specijalni efekti

 

Specijalni efekti služe nam da bi mogli ostvariti neke stvari i  pojave koje ponekad nisu u stvarnosti izvedive ili ako jesu to može biti jako skupo. Za te stvari postoje razni software-i kojima variraju mogućnosti ovisno o tome za što ih koristimo. Najbolji se koriste u filmskoj industriji jer je i sam pojam specijalnog efekta od tuda i nastao. No nas ne zanimaju ti softvare-i jer ih kao prvo ne možemo isprobati jer su za nas nedostupni zbog velike cijene, a i malo je šanse da ćemo mi na njima zarađivati za život. Nas prvenstveno zanimaju software-i kojima se mi možemo služiti amaterski, odnosno s kojima ćemo dotjerivati naše slike, fotografije i kratke video zapise najčešće iz digitalnih fotoaparata. U tu svrhu nam mogu poslužiti razni software-i koje možemo besplatno naći na netu. Neki od njih su:

·        Particle Illusion 3.0 demo

·        Mystica

·        Magic Morph

·        Xara 3D

·        Kool Movies

·        Effect 3D Studio

Neki od njih imaju vrlo malo opcija, kao na primjer transformiranje iz slike u sliku, deformacije pojedinih dijelova slike i sl. i lako ih je za koristiti.

Najmoćniji među gore nabrojenima je program Particle Illusion 3.0 demo za kojeg proizvođači tvrde da je korišten čak i u nekim filmovima (How to Lose a Guy in 10 Days, Final Destination II, Just Married, Biker Boyz, Ballistic: Ecks vs. Sever, Ghost Ship, Hart's War, Rollerball, Behind Enemy Lines, The Core, The Italian Job, i Torque).

U Particle Illusion softwareu možemo učitati neki film kao pozadinu  te dodavati neke efekte kao što su vatromet, razni dimni efekti, eksplozije, vatru, te neke efekte koji nisu stvarni i baziraju se na raznim animacijama. Mogućnosti programa će biti demonstrirani kroz primjere.

 

                                                

2.0 demo reel Particle Illusion 3.0 (18MB)            Primjer 1                                                       Primjer 2

 

 

http://www.wondertouch.com/default.asp

 

 

Copyright C 2003 by Zorko Turković. All Rights Reserved.