MIDI zvučne kartice (sučelja) za računala

Počeci

Kratko nakon što se IBM-ovo «osobno racunalo» pojavilo na tržištu 1984. godine, tvrtke su pocele proizvoditi kartice koje bi se ugradile u racunalo s namjerom da reproduciraju i snimaju music/audio/speech.Neke od tih kartica radile su samo sa digitalnim audio signalom, dok su druge radile samo sa MIDI ulazom i izlazom.(Samo da podsjetim da digitalni audio i MIDI su potpuno razlicite stvari.)

U to vrijeme , jedini masovno upotrebljavan operacijski sistem za IBM PC bio je MS-DOS.To je bila preteca Windowsa, a bio je text-based (nije ima graficko sucelje kao danas) sustav.MS-DOS bio je vrlo primitivan kad bi se gledala podrška za audio/MIDI hardver, tocnije jedino što je podržavao bio je interni PC-zvucnik.U slucaju da je neki MS-DOS program htio upotrijebiti bilo koji drugi hardver kao npr. MIDI sucelje Roland MPU-401 ili zvucnu karticu Creative Labs' Sound Blaster ( u to vrijeme najpopularnije add-on kartice za midi odnosno digitalni audio) morao je komunicirati tj. upravljati hardverom direktno.Ako pak upotrebljeni program nije podržavao karticu koju želimo koristiti nismo mogli ocekivati zvuk s te kartice.

Prvo prihvaceno i u najvecem broju korišteno MIDI sucelje za PC bilo je MPU-401 tako da su svi MS-DOS MIDI programi podržavali tu karticu.Isto takva situacija bila je sa Creative Labs' Sound Blaster-om kad je u pitanju bio digitalni audi zvuk.MS-DOS MIDI programi nisu podržavali SB zato što MIDI korisnici nisu bili zainteresirani u groznu FM sintezu i vrlo loše MIDI upravljanje koje je nudio SB.Ista situacija vrijedila je i za igrace igrica koji nisu htjeli kupovati skupe vanjske MIDI module da bi culi zvuk igrice. Osim toga igrice su proizvodile digitalizirani glas i zvucne efekte na kartici sa D/A pretvornikom kojeg je SB imao , a MPU-401 ne.Zbog toga je bilo gotovo nemoguce naci audio hardver koji se mogao upotrebljavati s oba programa.

Uglavnom ako ste htjeli oboje, MIDI i digitalnu audio podršku na svom racunalu nije bilo dovoljno samo kupiti dvije razlicite kartice koje bi radile s razlicitim programima, nego su kartice i programi koji njima upravljaju morali biti 100% kompatibilni.U to vrijeme nekompatibilnost hardvera i softvera je bilo nešto sasvim normalno.To je bio i jedan o glavnih razloga da je tržište bilo «zašticeno» od hardverskog napredka.


Windowsi kao spasitelj

Nekoliko godina kasnije došali su windowsi.Ovaj put Microsoft je uvidio da je potreban nekakav standard za podršku digitalnog audia odnosno MIDI-a u samom operativnom sustavuWindowsi su imali odredene funkcije u sebi da cine razlicite stvari sa audiom odnosno MIDI-jem.Tocnije postojale su opcije da svira WAVE file odnosno da pošalje MIDI poruku s MIDI sucelja preko MIDI OUT jack-a.Ova skupina audio funkcija poznata je kao MCI tj. Media Control Interface.
Što su zapravo Windowsi radili s MIDI porukom?U slucaju da je vaša zvucna kartica ili MIDI sucelje imalo podršku za Windows MCI i kartica je sama imala MIDI playback podršku tek onda bi Windowsi mogli poslati MIDI poruku driver-ima koji ce onda proslijediti MIDI poruku preko MIDI OUT jacka.

Opaska:U slucaju da cujete Windows system sound putem svoje zvucne kartice znaci da definitivno vec imate setup s Windows MCI upravljackim programom.

MIDI sučelje

Za bilo kakav MIDI posao potreban vam je hardver koji ima MIDI ulaz i izlaz.U prvom redu misli se na hardver koji služi kao veza za MIDI podatke izmedu racunala i neke vanjske MIDI jedinice tzv «MIDI sucelje».MIDI sucelja vecinom imaju MIDI IN i MIDI OUT jackove na samom hardveru.Neka MIDI sucelja su u obliku kartice koja se ukljuci u ISA ili PCI slot unutar vašeg racunala, za razliku od onih koji su u obliku vanjske kutije koje se prikljucuju na serijski (COM) , serijski (printer) ili USB port. MIDI sucelja ne proizvode zvuk.Za to nam je potreban vanjski MIDI zvucni modul spojen na MIDI IN/OUT samog sucelja.

Iz razloga da su MIDI sucelja namjenjena samo za rad s MIDI-ima vrlo cesto imaju dodatke koji su namjenjeni profesionalnim glazbenicima koji trebaju optimalne MIDI performanse.Na primjer neka sucelja imaju višestruke MIDI sabirnice koje omogucuju vecu iskoristivost vanjskih MIDI jedinica..Neka pak sucelja nude SMPTE (ili neke druge oblike) sinhronizaciju ili vrlo brz Hardware-buffering iput/output.Bez takvog bufferinga MIDI playback može zagušiti i brza racunala te uzrokovati usporavanje kada se želi još nešto istovremeno obaviti.
Primjeri MIDI sucelja u obliku ISA kartice su Roland's MPU-401 (ili MPU-IPC), the super MPU, MusicQuest MQX-16 i MQX-32 i neke Voyetra kartice.Od navedenih kartica MQX-32 i SuperMPU imaju dvije MIDI sabirnice kao i SMPTE sinhronizaciju.To su sve starije kartice koje su izvan proizvodnje.Trenutno nema puno novih MIDI sucelja u obliku ISA/PCI kartica.Vecina MIDI sucelja prodaju se kao vanjske jedinice od kojih su za USB primjenu najpopularnije i najpodržavanije.
Midiman's Portman serija (dolazila je s 4,2 ili 1 sabirnicom) i Mediator's MP-128S (8 –struka MIDI sabirnica,SMPTE) primjeri su koji se spajaju na paralelni port, dok se na serijski port spajaju MS-124 i MS-101.Sucelja koja spajamo na USBEdirol's UM-880(8-struka sbirnica), UM-2(dvostruka sabirnica) te MidiMan's MidiSport serija (dolazi s 8,4,2 ili jednostrukom sabirnicom).,
Pararelna,serijska i osobito USB sucelja osobito su korisna kod prijenosnih racunala.
Odredene vanjske MIDI jedinice imaju prikljucak za racunalo za jedan od njegovih portova, tako da racunalo uopce ne treba MIDI sucelje za takvu jedinicu.ta jedinica onda ima na sebi MIDI jack na koji se onda prikljucuju neke druge vanjske MIDI jedinice koje komuniciraju s racunalom preko tog sucelja.


Digitalna audio i MIDI podrška u jednoj kartici

Mnoge zvucne kartice imaju obje podrške.Kartica može imati ugraden hardverski MIDI modul koji je u mogucnosti odsvirati svaki MIDI podatak koji program pošalje kartici.To je srodno vanjskom modulu koji se spaja na MIDI sucelje u obliku kartice.Dakle takva kartica, za razliku od MIDI sucelja je u stanju sama proizvesti MIDI generiran zvuk, što znaci da ona nudi potpuni audio/MIDI sustav sposoban prizvasti glazbeni projekt.
Moderne kartice podržavaju General MIDI standard. I u sebi cak imaju ugraden hardver za razne efekte kao što su delay,digital reverb.
Ipak kod vecine ovakvih kartica da bi postigli što nižu cijenu nemaju na sebi Hardware-ski MIDI modul nego "Software Synth".Osim toga takve kartice koriste "Microsoft GS Wavetable SW Synth" koja dolazi u operativnom sustavu, što znaci da se software-ski proizvodi zvuk.