Seminar iz PVPRM-a

Izrada Request for Comment dokumenta

 Važni linkovi:
RFC-Editor
IETF-ID
W3C


 Zanimljivi linkovi:
FER
CARNet
Google
   O RFC dokumentima

 RFC (Request for Comment) dokumenti predstavljaju niz priloga o pitanjima vezanima uz Internet, počevši od specifikacija različitih  protokola, pa sve do preporuka o sigurnosnim postavkama umreženih računala. Postoji nekoliko kategorija, koje ih ujedno dijele i po  važnosti:
  • STD (Standard)
  • BCP (Best Current Practice)
  • I/E (Informational/Experimental)
  • H (Historical)

 U prvu skupinu ulaze trenutno važeći standardi, odobreni od strane IETF-a (Internet Engineering Task Force). Slijede službene preporuke, također podržane od  strane ove organizacije. Treću kategoriju čine mahom prilozi iz svijeta industrije (npr. protokoli razvijeni unutar neke tvrtke itd.), te individualni prilozi. Naposlijetku,  postoji i skupina "umirovljenih" standarda i preporuka, zadržanih iz povijesnih razloga.
 Pravila sastavljanja i objavljivanja RFC dokumenta čvrsto su određena. Važno je, međutim, napomenuti kako pojedini prilog, da bi uopće ušao u razmatranje za  objavu, najprije mora biti podnesen kao ID (Internet Draft). Riječ je o radnom dokumentu, podložnom promjenama, i nešto blažih kriterija formatiranja u odnosu  na RFC (jednom objavljen RFC više nije moguće promijeniti).
 Više pojedinosti, s detaljnim uputama za sastavljanje i objavljivanje, moguće je pronaći putem prva dva linka, navedena iznad. Pri tome se "RFC- Editor" odnosi ponajprije na RFC-ove, dok "IETF-ID" obrađuje problematiku ID-ova. "W3C" link je na World Wide Web Consortium, značajnu  organizaciju u okvirima Internet-zajednice. Mnoštvo korisnih informacija nalazi se i ondje.


   Postojeći problem

 Trenutno postoji vrlo mnogo načina oblikovanja email adresa, pri čemu većinu odlikuje neintuitivnost. Primjerice, osoba imena NIKOLA TESLA, zaposlena u  tvrtki ENERGY u Hrvatskoj, mogla bi imati slijedeću adresu:
    ntesla@server10.lab.energy.hr
 Jasni su problemi koji bi se mogli pojaviti prilikom pokušaja kontaktiranja dotične osobe, putem elektroničke pošte. Zanimljivo je, međutim, da uopće ne postoje  tehničke i ine zapreke kvalitetnijem formiranju adresa. Ponajprije je riječ o nedostatku upućenosti mrežnih administratora.
 Slična je situacija i s osobnim web stranicama, ugrađenima u domenu organizacije ili tvrtke. U skladu s prethodnim primjerom, moglo bi se raditi o slijedećem:
    http://www.lab.energy.hr/~ntesla


   Ponuđeno rješenje

 Svrha ovog seminara, odnosno njegov krajnji "proizvod", jest upravo izrada dva RFC dokumenta, za problem email adresa i osobnih web stranica. U tim  dokumentima bit će ponuđeno kvalitetno, jednostavno i intuitivno rješenje. Važno je naglasiti kako ono neće zahtjevati pojačana tehnička ulaganja i sl., a ponudit će  neovisnost o unutarnjem ustrojstvu same organizacije ili tvrtke. Pojavit će se prostor za uporabu automatskog softvera, ali i cijelog niza aplikacija (plug-in)  namijenjenih  dohvatu odgovarajućih podataka (broj telefona, objavljeni radovi itd.)

 NAPOMENA: Do trenutka načelnog prihvaćanja ovih dokumenata od strane nadležnih institucija ne namjeravam ih objaviti na ovim stranicama.  Dostupan je plan rada, kao i prezentacija održana u sklopu PVPRM-a, a za ostalo molim strpljenje! HVALA!


 Ovaj seminar temelji se na idejama mr.sc. P. Palea, sa Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (FER, Zagreb). Kontakt: Predrag Pale.
Kristijan.Cerovski@FER.hr

Saznajte kako sastaviti i poslati RFC dokument, putem slijedećeg linka: UPUTE.


Na polaznu stranicu/Auf die Beginnseite
Kristijan Cerovski, siječanj 2004.