Uvod Html Xml
Uvod _ DOM
Working with CSS
  Što je Document Object Model ?

 

Document Object Model (DOM) su API (application programming Interface) funkcije  za HTML i XML dokumente. On definira logičku strukturu dokumenta i način na koji se pristupa dokumentu i manipulira s njim.                                                                                   Sa DOM-om programer može stvarati dokumente i prolazeći kroz njegovu strukturu mijenjati, dodavati te brisati njegove elemente i njegov sadržaj. Svemu što se može naći u  XML ili HTML dokumentu se može pristupiti, mijenjati brisati upotrebljavajući Document Object Model.  Snaga DOM-a leži u tome što je on standard World Wide Web Consortium-a. To će mu na kraju krajeva osigurati podržavanje različitih platformi i preglednika. Razvoj DOM-a se poklapa sa trendom interaktivnog sadržaja na webu. Jedini način da se to ostvari je da se omogući dinamičko manipuliranje HTML-a odnosno XML-a što  Document Object Model svakako uvelike olakšava.

W3C specifikacije nam omogućuju standardna programska sućelja koja možemo upotrebljavati u različitim programskim okolinama i aplkacijama. DOM je dizajniran za svaki programski jezik. Da osigura precizne specifikacije DOM sućelja, neovisne o programskom jeziku W3C ih definira u OMG IDL-u.      

 

<TABLE>
      <TBODY>
      <TR>
      <TD>Fakultet</TD>
      <TD>Predmet</TD>
      </TR>
      <TR>
      <TD>FER</TD>       
      <TD>PVPRM</TD>
      </TR>
      </TBODY>
      </TABLE>

 

  

 

U DOM-u dokumenti imaju logičku strukturu koja je vrlo slična stablu (tree), ili zapravo šumi koja može sadržavati više stabala. Svaki čvor na stablu predstavlja jedan tag (oznaku) HTML-a ili tekst unutar oznake HTML-a. Takva struktura precizno označava cijeli HTML dokument uključujući odnose između tagova i tekstualnih unosa na stranici. Odnosi mogu biti tipa child (dijete, potomak), parent (roditelj) ili sibiling (brat).    Pomoću child, parent ili sibiling odnosa možemo se kretati po dokumentu lijevo ,desno ili gore, dolje jednostavno i intuitivno. Međutim DOM ne zahtijeva da dokumenti moraju biti implementirani kao stablo niti kakve su veze među objektima samog dokumenta.   Važno svojstvo DOM-a je strukturni izomorfizam , što znači da ako su bilo koje dvije DOM  implementacije upotrebljene za reprezentaciju istog dokumenta one će imati jednaku strukturu sa precizno jednakim objektima i vezama među njima.

Ime Document Object Model je izabrano jer se radi o objektnom modelu u tradicionalno objektno orijentiranom smislu: dokumenti se modeliraju upotrebom objekata. Drugim riječima, čvorovi na gornjem dijagramu ne predstavljaju podatke, nego objekte koji imaju svoj identitet i funkcije. Kao objektni model DOM sadržava:

  ·sućelja i objekte koji se upotrebljavaju za predstavljanje i manipuliranje objekata

  ·semantiku tih sućelja i objekata - uključujući ponašanje i atribute

  ·odnose između tih sućelja i objekata