PVPRM

 

Vježba br. 4, 5 & 6

utorak, 14. siječanj 2003

Home
Vježba br. 1
Vježba br. 2
Vježba br. 3
Vježba br. 4, 5 & 6
Seminar

 

Audio i Video kodiranje

Video

Za VHS-TV video prilog izabrao sam Skijanje, za Hi8 ili DV video prilog izabrao sam BuildARack, za "popravljanje dojma" izabrao sam spot koji sam snimio sa TV-a (TV karticom u format MPEG2), a za stvarno popravljanje dojma tu je i spot u DivX 5.02 formatu.

  Mod. korisnici na 28kbps Mod. korisnici na 56kbps Dual ISDN (128kbps) Lokalna mreža (500kbps)
WME RSP WME RSP WME RSP WME RSP
Skijanje
BuildARack
Spot

Audio

Za snimke sam odabrao svjetski poznatu pjesmu "Malo snage" hrvatskog katoličkog banda Libertas (u kojemu 8sviram bas) i to kompletnu za prvi slučaj i sa izdvojenim glasovima za drugi slučaj.
 

  Low bitrate voice 6.5kbps Modemski korisnici na 28kbps Audio CD kvaliteti (128kbps)
Libertas - Malo snage
Libertas - Malo snage (glasovi)

Zaključak

Oba alata za kodiranje daju sličnu kvalitetu za iste brzine prijenosa. Windows Media Encoder daje bolja svojstva za dinamičnije slike tako da slike izgledaju povezanije, ali ima problema sa sinkronizacijom zvuka i slike kod dinamičnijih primjera (vidi primjer Spot) dok RealProducer zauzima manje prostora, slike su isprekidanije od onih kodiranih Windows Media Encoderom ALI slika prati zvuk. Kod kodiranja Windows Media Encoder za niže kvalitete kodiranja smanjuje rezoluciju, dok RealProducer ostavlja rezoluciju slike istovjetnu originalu.

Kodiranje audio zapisa stopom od 6.5 kbps daje jako loš rezultat, prilikom kodiranja za FM kvalitetu uočava se razlika jer nema viskoh tonova, dok je prilikom kodiranja za CD kvalitetu razlika od originala nije (jako) uočljiva. Prilkom kodiranja glasa razlika se uočava samo na nižim kvalitetama kodiranja.

Produkcija Video sadržaja

Za filmić sam odabrao miks od tri sadržaja iz kućne kolekcije. Radi se o kratkim nijemim filmićima snimljenim digitalnim fotoaparatom maksimalne dužine 15 sekundi.

  Mod. korisnici na 28kbps Mod. korisnici na 56kbps Dual ISDN (128kbps) Lokalna mreža (500kbps)
WME RSP WME RSP WME RSP WME RSP
Video

 

 

Home | Vježba br. 1 | Vježba br. 2 | Vježba br. 3 | Vježba br. 4, 5 & 6 | Seminar

Stranice izradio Dražen Volarić