SEMINAR IZ PVPRM-a


autori: Ana Balić, Krunoslav Bejuk, Stipe Lučić
| PPT | HOME | PVPRM |
 1. Zadatak
 2. Proučiti skup protokola te alata koji se koriste u sustavima sa H.323 videokonferencije (kodeci, gatewayi, gatekeeperi itd., odnosno H.323, H.320, T.120, H.261, H.263 itd.). Isto tako trebali smo pronaći, isprobati i usporediti softwareska rješenja za H.323 videokonferencije (MS Netmeeting, CU-C-Mee…).

   

 3. Povjest H.323
 4. U svibnju 1996. godine International Telecommunications Union (ITU) objavili je novi starndard za mrežnu multimedijalnu komunikaciju. Preporučeni H.323 standard temelj je MMK a sastojao se od samog protokola H.323 i H.323 Gatekeeper-a.

  Kratki povijesni pregled godina:

  1956. - AT&T razvija prvi testni sistem slikovnog telefona (Picturephone)

  1970. - AT&T nudi slikovni telefon za 160 dolara mjesečno

  1971. - Ericsson demonstrira prvi transatlanski video poziv

  1976. - Network voice protocol (NVP)

  1981. - Packet Video Protocol (PVP)

  1982. - CCITT (današnji ITU-T) donosi standard H.120 (2 Mbit/s)- video kodiranje (razvijen u sklopu europskog projekta COST 211)

  1982. - Compression Labs počinju prodavati svoj videokonferencijski (VC) sistem ($250000 i linije za $1000 po satu)

  1990. - TWBnet provodi testiranja paketskog prijenosa audia/videa

  1990. - CCITT-ov standard H.261 video kodiranja kraj 1990. - CCITT-ov standard H.320 za konferenciranje preko ISDN-a

  1991. - IBM i PictureTel demonstriraju videofon na PC-u

  1991. - Prva audio/video konferencija (H.261 hardwareski kodek)- DARTnet

  kraj 1991. - receive-only program (Paul Miazzo)

  1992. - AT&T nudi videofon za široko tržište ($1500)

  1992. - CU-SeeMe v0.19 za Macintosh (bez zvuka) - Tim Dorcey sa sveučilišta Cornell kraj 1992. - Real-time Transport Protocol (RTP)

  1993. - CU-SeeMe v0.40 za Macintosh (sa multipoint konferenciranjem)

  1994. - CU-SeeMe v0.33b1 za Windowse (sa zvukom)

  1996. - ITU-T standard H.263- video kodiranje za komunikaciju na malim brzinama 1996. - VocalTec Telephony Gateway

  1996. - ITU-T standard H.323 v1

  1996. - ITU-T standard H.324 za konferenciranje preko POTS

  1996. - ITU-T standard T.120 (podaci)

  1996. - Microsoftov NetMeeting v1.0 (bez videa)

  1997. - Virtual Room Videoconferencing System (VRVS), Caltech-CERN projekt

  1997. - Resource ReSerVation Protocol (RSVP) - IETF

  1998. - CU-SeeMe v1.0 za Windows-e i Macintosh (sa kolor videom)- Cornell

  1998. - ISO/IEC standard MPEG-4

  1999. - ITU-T standard H.323 verzija 3

   

  1999. - Media Gateway Control Protocol (MGCP)

  kraj 2000. - Samsungov prvi MPEG-4 streaming preko CDMA2000 (3G) mobilnog telefona kraj 2001. - NTT DoCoMo prodaje WCDMA mobilni telefon ($570) kraj 2001. - izvještaji iz Afganistana šalju se preko satelitskog videofona kraj 2001. - Microsoftov NetMeeting v3.01

   

 5. Struktura H.323

H.323 sastoji se od:

Telephones

Video phones

IVR devices

Voicemail Systems

“Soft phones” (npr. NetMeeting)

Zadužene su za kontrolu multipoint konferencija (dvije ili više točaka «spojenih» u konferenciju)

MCU sadrži Multipoint kontroler (MC) koji nadgleda pozive i po potrebi ima i Multipoint procesor (MP) kako bi mogao upravljati medijima (media mixing, prebacivanje između medija ili neki drugi proces…)

Pritom se mislim na “Media Gateway Controller” (MGC) i na “Media Gateway” (MG). Važna je stvar da svaki može raditi pojedinačno ili mogu surađivati

MGC upravlja pozivnim signalima i ostalim non-media funkcijama

MG upravlja media-om

To je izlaz H.323 na ostale mrežama, kao što su PSTN, H.320, ostale H.323 mreže (proxy)…

Gatekeeperi su opcionalna komponenta u H.323 sistemu koja služi za kontrolu primanja i za adresnu rezoluciju

Gatekeeperi mogu dozvoliti direktne pozive između dviju krajnjih točaka ili može posredovati tim pozivima. Isto tako ima sposobnost funckije kao što su recimo preusmjeravanje pri zauzetosti linije…

 

Border Elements su najčešće smješteni uz Gatekeeper izmjenjuje adresne informacije i sudjeluje u autorizaciji između administrativnih domena

Isto tako mogu sačuvati adresne informacije kako bi smanjile količinu informacija u protoku

Mogu asistirati i u autorizaciji/autentifikaciji direktno između dviju administrativnih domena

 

Tradicionalni Gatewayi su organizirani tako da media i kontrola poziva budu upravljani s jednog mjesta. Dvije komponente su Media Gateway Controller (MGC) i Media Gateway (MG).

Ovaj gateway ima razdvojenu MGC i MG funkciju. Komunikacija između se odvija kroz H.248.

Koristeći alternativne Gatekeepere krajnje točke mogu nastaviti funkcionirati i nakon pada jednog ili više njih, te na taj način niti jedan poziv se neće izgubiti.

 

 1. Tržište
 2. Danas najveće tržište za H.323 su aplikacije VoIP (Voice over IP)

  spora Internet veza čini video prijenos manje kvalitetnim

  mlada industrija te samim tim treba vremena da napravi kvalitetan program

  kompanije mogu ponuditi uslugu VoIP po vrlo nižim cijenama

   

   

 3. Funkcionalnost H.323

Funkcionalnost H.323 mjerimo pomoću:

NetMeeting se spaja koristeći TCP/IP protokole s odgovarajućim protokom informacija ali protokol na kojem se temelji je H.323

Provjera da li treća strana može prihvatiti NetMeeting poziv

provjera da li prijenos pdataka teče ako treba

Provjera da li audio/video paketi mogu "teći" bez grešaka

Da li je prijenos paketa biti ispravan zbog kompatibilnosti odnosno nekompatibilnosti kodeka

H.263

Ovaj kodek specificira format i algoritam koji je korišten za slanje i primanje video paketa preko mreže. Podržava common interchange format (CIF), quarter common interchange format (QCIF) i sub-quarter common interchange format (SQCIF) slikovne formate i suerioran je za prijenos internetom na malim brzinama (28.8 Kbps modem)

H.261

Ovaj koder prenosi video materijale VHS kvalitet (64Kbps) i povljan je za prijenos na većim brzinama.

H.320

Pozivan je od strane H.323 za prijenos podataka preko Integrated Services Digital Network (ISDN-a)

T.120

H.323 koristi T.120 kao mehanizam za pakiranje i slanje podataka. T.120 može koristiti H.225.0 sloj (layer) za slanje i primanje ili jednostavno može kreirati vezu sa H.323 dijelom koji tada koristi svoje resurse za direktni prijenos kroz mrežu. Podaci iz konferencijskih programa, kao što su recimo prijenos podataka ili dijeljenje programa koriste T.120 da bi radili uz H.323 protokol.

 

 

 1. Software-ski alati za videokonferenciranje
 2. Povijest videokonferencijskih sustava počinje razvitkom AT&T-ovog "slikovnog telefona" (picturephone) 1956. godine odnosno njegovim plasiranjem na tržište 1970. Od tada pa do danas napravljen je velik korak u prijenosu "žive" slike i glasa preko PSTN-a (Public Switched Telephone Network) odnosno u novije vrijeme Interneta. Kada se kaže veliki korak misli se prije svega na tehnološki razvoj ali i na bitno pojeftinjenje takvih sustava, kao i na povećanje ponude. Danas tako možemo naći kompletne videokonferencijske uređaje poput onih koje nudi tvrtka Polyspan (www.polyspan.com) i pomoću kojih je vrlo jednostavno realizirati sastanak između fizički udaljenih poslovnih partnera (plug and go kako oni kažu).

  Slika 1. Proizvodi tvrtke Polyspan

  Osim takvih rješenja namjenjenih prvenstveno većim kompanijama mnogo su proširenija i običnim korisnicima (pa tako i nama) dostupnija rješenja u vidu čitavog niza freeware (i različitih komercijaliziranih) programčića pomoću kojih sa vlastitog računala (uz spojenu kameru i mikrofon) možemo voditi razgovor gledajući sugovornika (ili više njih) s isto tako jednostavnom opremom, dijeliti aplikacije, chat-ati,...

  Na stranicama http://myhome.hananet.net/~soonjp/vidconf.html možete pronaći popis od kakvih šezdesetak većih ili manjih, besplatnih ili komercijaliziranih verzija videokonferencijskih programa, sa kratkim opisom mogućnosti.

  Instalirali smo nekoliko od njih.

   

  6.1 Microsoft NetMeeting

  Predstavlja jedan od najpoznatijih, a vjerojatno i među "običnim" korisnicima najupotrebljivanijih programa za uspostavljanje konferencijskih veza. Razlog tome leži vjerojatno u činjenici da je to software iza kojeg stoji jedna velika tvrtka kao Microsoft, te je osim toga potpuno besplatan. NetMeeting verzija 3.01 može se skinuti sa Microsoftovih stranica: http://www.microsoft.com/windows/netmeeting/ . Nakon downloadiranja, trebali biste dobiti datoteku Nm30.exe veličine 1.56 Mb, čijim otvaranjem pokrećete vrlo jednostavnu instalaciju.

  Slika 2 Izgled MS NetMeetinga 3.01

  NetMeeting v3.01 omogućva full-duplex prijenos zvuka (što znači da sugovornici mogu istovremeno pričati), kao i prijenos kolor videa.

  Osim toga tu su mogućnosti poput whiteboard-a (protokol T.126; ikona). To nije ništa drugo nego jednostavni program za crtanje poput Paint-a, čiji prozor vide svi sugovornici i mogu po njemu skicirati. Uz to, protokol T.127 omogućava prenošenje datoteka (file transfer). Protokol T.128 pak omogućava dijeljenje aplikacija što znači da pojedinu aplikaciju ne moraju imati svi sugovornici kako bi sa njom istovremeno radili nego se aplikacija dostupna jednom sugovorniku može share-ati ostalima. Moguća je i komunikacija tekstom tj. chat, te remote desktop sharing.

  Videokonferencijski sastanci kod NetMeetinga uspostavljaju se posredstvom videokonferencijskog servera (kao hosta) ili direktno- tako da je pojedino računalo (koje je također u konferencijskoj vezi) host. U prvom slučaju, konferenciji se pridružujete tako da jednostavno odaberete ime sastanka koji vam je ponuđen od strane servera (postoje i privatni sastanci za koje naravno trebate dogovoriti šifru), dok u drugom slučaju zovete host računalo ili računalo nekog od sudionika konferencije (u tom ste slučaju ovisni o tom sudioniku- kada on prekine vezu, veza se prekida i vama).

  6.2 CU-SeeMe

  Ovaj je program nastao kao projekt za video i audio konferencije preko Interneta na sveučilištu Cornell, te je stoga besplatan. Postoji više verzija programa (za Windowse, Linux, Mac i Amigu). Zadnja dostupna verzija v1.0 može se skinuti sa: www.cu-seeme.net/release, nakon čega se dobiva zip datoteka veličine 298 kb. Zipana datoteka sadrži exe file kojim se pokreće aplikacija (nije potrebna instalacija). Prednost Cornell-ovog CU-SeeMe-a je veličina programa (koji se brzo skine sa Interneta), ali to ujedno ukazuje i na činjenicu da je program prilično ograničen u mogućnostima, pa osim direktne i višestruke konferencijske veze (audio i kolor video), nudi još jedino mogućnost chata, što će za neke korisnike biti sasvim dovoljno.

  Osim ove besplatne verzije postoji i ona komercijalizirana tvrtke CUseeMe Networks (White Pine). S obzirom na to, njihov software nije besplatan, te je njihov proizvod moguće isprobati samo kao demo, sa kratkim evaluacijskim periodom. Sa CUseeMe Networks-ovih stranica: www.cuseeme.com odnosno ftpa: ftp://ftp.wpine.com/pub/CU3X/cu312.exe moguće je skinuti cijeli program (verzija v3.1.3; postoje i novije verzije ali ih je moguće jedino kupiti) veličine 10.6 Mb. Prilikom instalacije programa traži se serijski broj bez kojeg se instalira samo demo (evaluacijski period). Verzija v3.1.3 radi na 32-bitnim operativnim sistemima.

  Instalirani software vrlo je kvalitetan i profesionalan sa mnoštvom opcija , a u paketu osim samog CU-SeeMe-a dolaze i programi:

  Listener- sluša i čeka dolazeće pozive i javlja se (pokreće konferencijsku vezu) kada netko "nazove" čak i ako je CU-SeeMe ugašen.

  Directory- izlistava videokonferencijske korisnike koji su se registrirali na Internet Locator Serveru (ILS), te su online i spremni za poziv.

  Contact List- kontaktna lista

  Slika 3. Komercijalna verzija CU-SeeMe-a

  CU-SeeMe v3.1.3 omogućava point-to-point konferenciju između 2 sudionika i grupnu konferenciju između više računala, spajanjem na računalo koje ima instaliranu konferencijsku server aplikaciju (poput White Pine Reflector-a).

  6.3 Video Interactive

  Još jedan primjer komercijalnog videokonferencijskog programa, proizvoda tvrtke Vianet Technologies. Sa njihove stranice: www.vianet.com moguće je skinuti verziju 3.0 veličine 3.07 Mb i isprobati je (evaluacijski period je 30 dana). Instalacija je jednostavna, a prilikom prvog pokretanja aplikacije pita se za brzinu veze (bandwidth), te se u skladu sa tim automatski namještaju postavke (njih je moguće i ručno podesiti tj. izabrati kodek, kvalitetu slike itd.)

  Slika 4. Video Interactive 3.0

  Program ima standardne mogućnosti videokonferenciranja (protokol T.120): chat, whiteboard, file transfer, remote desktop sharing. Osim toga kompatibilan je sa ITU-ovim standardom H.323, što znači da osoba sa kojom želite uspostaviti konferencijski razgovor može imati potpuno drugi software (pod uvijetom da je i on H.323 kompatibilan).

  6.4 VideoLink Pro

  Sa stranica www.smithmicro.com moguće je skinuti 4.13 Mb velik instalacijski paket programa VideoLink Pro 3.0 koji će bez serijskog broja raditi samo unutar evaluacijskog perioda.

  Slika 5. SmithMicrov VideoLink Pro

  Ovo je također H.323 (v3) kompatibilan software, sličnih mogućnosti kao i predhodno opisani videokonferencijski programi.

   

 3. Literatura:
 1. www.cu-seeme.net/release
 2. www.polyspan.com
 3. www.smithmicro.com
 4. www.vianet.com
 5. www.cuseeme.com
 6. http://www.microsoft.com/windows/netmeeting/
 7. myhome.hananet.net/~soonjp/vidconf.html

| PPT | HOME | PVPRM |