ZESOI, FER - ak. god. 2002/03, prof. dr. sc. B. Jeren, mr. sc. P. Pale

Podatkovni višemedijski prijenos i računalne mreže  
 
Naslovnica 
Plan nastave 
Predavanja 
Seminari 
Vježbe 
Studentski radovi 
Nastavnici 
Studenti 
Obavijesti 
Ispit 
Arhiva 

Aktualno 

Prve tri vježbe potrebno je predati do 28.11.2003.

Laboratorijske vježbe 4-5-6
kodiranje, obrada i distribucija višemedijskih sadržaja

Cilj ove tri vježbe je upoznavanje s alatima te konceptima korištenim u digitalnoj obradi video materijala, te njegovoj distribuciji na Internetu. Po završetku ove tri vježbe trebali bi biti sposobni samostalno se igrati s višemedijskim sadržajima na Internetu, te uočiti ključne probleme vezane uz višemedijsku produkciju.

Priprema za sve vježbe

Na CD mediju kojeg ste dobili na predavanjima te koji kruže okolo među vama (ukoliko sami nemate CD, pitajte ostale kolege, vjerojatnost je 40% da ga pojedina osoba ima (10 medija na 25 ljudi)) možete naći alate te primjere potrebne za ove tri vježbe. Preporučam ovaj dolje navedeni postupak i poredak instalacije obzirom WindowsMedia Player 7.1 će tražiti restart pa da sve možete poinstalirati odjednom.

  1. Instalirajte RealMedia Player Basic 8 (Alati/Tech-RealMedia/rp8-setup.exe)
  2. Instalirajte QuickTime 5 (Alati/Tech-QuickTime/QucikTimeInstaller.exe)
  3. Instalirajte WindowsMedia Encoder 7.1 (Alati/Tech-WindowsMedia/wmencoder71.exe)
  4. Instalirajte RealSystems Producer 8.5 (Alati/Tech-RealMedia/RealSystems_Producer_Basic_851.exe)
  5. Instalirajte WindowsMedia Player 7.1 (Alati/Tech-WindowsMedia/mp71.exe)

Za Vježbu 5. trebati će vam i ULead VideoStudio Basic kojeg možete naći u Alati/Tools-ULead Video Studio Pro). Slijedite zdravoraumski instalaciju, a broj za registraciju možete naći u dokumentu serijski-broj.txt, zajedno s slijedećim pojašenjenjm, tj. disclamerom:

ULead VideoStudio Basic 4.0 dolazi u paketu s ATI All-in-Wander karticama ugradjenim u racunala u TCR-u na kojima se rade laboratorijske vjezbe. Kako bi se ipak lakse instalirao na sva potrebna racunala, koristi se samo jedan serijski broj (tj. broj od jednog od tih paketa). Ovime se ne zele povrijediti distirbucijska i autorska
prava vlasnika softwarea, vec samo pojednostavniti proces instalacije potrebitih alata na racunala na kojima se rade laboratorijske vjezbe.

Stoga Vas molimo da koristite ULead VideoStudio Basic prema ovim naputcima, tj. instalirate isti samo na računala namjenjena izradi laboratorijskih vježbi.

Vježba 4 - Audio i Video kodiranje

Kodirati koristeci programe WindowsMedia Encoder i RealSystems Producer slijedece AUDIO-VIDEO sadržaje:

  1. Jedan odabrani VHS-TV video prilog (Nensi, Reklame, Sapunica, Skijanje)
  2. Jedan odabrani Hi8 ili DV video prliog (Dubrovnik ili BuildARack)
  3. Svoju snimku (audio-video) ukoliko imate kameru (samo za popravljanje dojma, te ukoliko imate dostup do kamere - ukoliko ne, odaberite još jedan prilog, poželjno što različitiji (po dinamici, sadržaju) od već dva odabrana)

u velicine prilagodene:

  1. Modemskim korisnicima na 28kbps
  2. Modemskim korisnicima na 56kbps
  3. Korisnicima na Dual ISDN vezi (128kbps)
  4. Korisnicima na Lokalnoj mreži (500kbps)

Koristeci WindowsMedia Encoder napraviti kodirati slijedece AUDIO sadržaje u Windows Media Audio (wma) format. Ovime se ni na koji način ne želi preporučiti WindowsMedia Audio kao JEDINI i NAJBOLJI kodek za kodiranje audio sadržaja, već se samo želi dati primjer uporabe alata za kodiranje audio (i video) sadržaja.

  1. Jednu pjesmu s nekakovog CD-a ili mp3 dokumenta danog na CD-u
  2. Svoju snimku (nastalu pomocu Sound Recoder aplikacije u Windowsima)

u velicine prilagodene:

  1. Low bitrate voice 6.5kbps
  2. Modemskim korisnicima na 28kbps (FM kvaliteta)
  3. Audio CD kvaliteti

Ne koristit višebrzinsko kodiranje (tj. kodiranje u isti dokument streamova razlicitih brzina jer necete moci uociti razlike), vec svako kodiranje napraviti posebno u posebni dokument. Takoder, prilikom odabira ciljane primjene u WindowsMedia Encoderu odaberite Streaming posluživanje.

Uociti razlike u kvaliteti ovisno o velicini, tj. brzini streama te pokušati usporediti kvalitetu WindowsMedia i RealMedia kodeka na istim brzinama. Prilagoditi parametre kodiranja originalnom sadržaju (npr. u RealSystems Produceru reci da li je audio glas, glas i glazba odnosno koliko je dinamican video).

Vježba 5. - Produkcija Video sadržaja

Dodatno instalirati ULead VideoStudio te od danih primjera (te drugih sadržaja do kojih možete doci) spojiti maleni filmic i dodati u njega tranzicije (prijelaze), uvodni i završni titl te nekakovu muziku u pozadinu.

Konacni rezultat pretvoriti u WindowsMedia i RealMedia formate prema proceduri iz protekle vježbe (znači u 28.8kbps, 56kbps, DualISDN te LAN). Napraviti inacicu s više brzina u sebi (npr. 28.8 modem i LAN). Možete ili iz ULead-a "exportati" filmić u DV formatu, pa tek onda ga ići kodirati, ili direktno iz ULead-a raditi export u tražene brzine.

Izvadite pokoji frame iz vašeg filmica u jpg ili neki drugi slikovni format (prema vježbi 3) obzirom ce vam trebati u vježbi 6.

Pustite mašti na volju, obzirom će se kreativnost (te duhovitost) uradaka uzimati u obzir prilikom ocjenjivanja :o)

Vježba 6. - Streaming distribucija

Prema uputama koje cete dobiti do tada, prebacite dokumente koje ste napravili tijekom 4. i 5. vježbe na CARNet Media on Demand (MoD) poslužitelj te dodajte prema uputama metainformacijske opise za dane dokumente - oko prebacivanja sadržaja s Dijane na MoD konzultirajte Zvonimira, odnosno sačekajte upute koje će biti dane prije vježbi.

Pomocu ULead VideoStudio programa izvadite pojedini frame iz svakog od primjera kojeg ste kodirali u vježbi 4. Zajedno s frame-ovima iz vježbe 5. napravite inacice tih slika u velicini 160x120 pixela u JPEG formatu (thumbnail).

Dodajte i te slicice na MoD poslužitelj te ih integrirajte s vašim filmovima, tj. stavite ih kao naslovne slicice vaših filmica. Također, dodajte stranicu s linkovima prema filmovima na MoD poslužitelju u svoje stranice nastale tijekom prve tri vježbe. Uz svaki film stavite "thumbnail" te osnovne podatke o filmiću (veličinu slike, broj frameova, veličinu dokumenta, bandwidth, korišteni kodeci).

Važna napomena

Kljucni kriterij prema kojemu ce se vaši uratci uzimati u obzir jest da imaju vas kao Autore. Naime, i u WindowsMedia Encoderu i RealSystems Produceru postoji prostor gdje unesete svoje podatke te osnovne (meta)podatke o dokumentu. Znaci, svaki filmic mora imati nekakov Naslov te (vas kao) Autora. Znaci, prilikom pripreme parametara za kodiranje NE ZABORAVITE napisati nešto u Title i Author polja.


Podešavanje parametara autora u RealSystems Producer-u


podešavanje parametara autora u WindowsMedia Encoderu

Ne tako važna napomena (čak i više njih)

Ukoliko se pitate o parametrima originalnih primjera koji se nalaze na CD-u, riječ je o dokumentima u DV formatu, veličine 720x576 (makar ga WindowsMedia Player prilikom otvaranja prikazuje na 360x288). Ako se pitate zašto vaše računalo ne može dotični dokument reproducirati bez zapinjanja, razlog tomu je (pre)veliki bandwidth od cca 25Mbps, kojeg čak ni P4@1.4GHz ne može kako spada softwareski prikazati bez zapinjanja. Naime, DV je kompresija originalnog PAL videa s cca 5:1 kompresijom, što daje tih 25Mbps.

Ukoliko se pitate zašto aspect slike nije 4:3 (omjer širine i visine), razlog tomu je što pixeli u DV-u nisu kvadratni, već su lagano vertikalno razvučeni (dijelom kao igranje na kartu načina ljudske percepcije vertikalnih i horizontalnih linija). Prilikom reprodukcije se slika neuniformno razvlači u (ispravnih) 4:3.

DV se koristi kao "native" format za DV kamere (digitalne kamkordere), no ovdje smo ga i koristili kao original iz kojega se rade ostali dokumenti. Tj. materijal kojeg smo skidali s VHS kazete, odnsono Hi8 analogne kazete smo zakodirali u DV obzirom se time nije utjecalo (bitno) na (ne)kvalitetu zapisa s analogne Hi8 kazete, odnosno VHS-a.

Popis primjera

  • DV-MiniDV-Dubrovnik - lijepa panorama Dubrovnika, skinuta s MiniDV kazete te snimljena pri dobrom osvjetljenju ova snimka ima VRLO MALO šuma, te je idealna za kodiranje.
  • Hi8-BuildARack - snimka procesa sklapanja Rittal Rack-a u CARNet RDLab-u 1998. godine. Snimljeno na analognoj Hi8 kazeti koja unatoč godinama ne pokazuje veliku degradaciju slike, ali ipak ima veću razinu ŠUMA nego originalni DV zapis. Kako je osvjetljenje loše slika ja pomalo zrnata.
  • TV-VHS-Nensi - klasičan Talking Head, znači spiker koji čita vjesti. Kako je izvor VHS kazeta te video s prilično prljavim glavama, snimka ima VELIKI ŠUM, te se može vidjeti kakov će biti utjecaj istoga (šuma) na kvalitetu kodiranog materijala. Idealno se Talking Head scene daju krasno kodirati, ali zbog velikog šuma kojeg kodek pokušava kodirati kao bitnu izmjenu scene ovdje isto neće vrijediti.
  • TV-VHS-Reklame - isto kao i prethodno, riječ je dodatno o prilično dinamičnoj sceni s mnogo izmjena, specijalnim efektima, vatrom i drugim stvarima koje se baš i ne podaju kodecima lako.
  • TV-VHS-Sapunica - isto kao i Nensi, ovdje je riječ o isječku iz neke od grozomornih meksičkih ili čijihveć sapunica (možda je čak i američka). Nema prevelike dinamike u snimci, te je prilično tamna i bez velikog kontrasta.
  • TV-VHS-Skijanje - dinamična scena s malo kontrasta, tj. s prilično bijelom stazom te Ivicom Kostelićem koji juri po njoj. Zanimljivo je promatrati kako se snijeg dade, odnosno ne da kodirati. Također prepuno šuma.

copyright - Zadnja izmjena: 2003-11-11 10:12 by Zvonko Kostanjčar