Podatkovni Višemedijski Prijenos i Računalne Mreže

 

Vježba 3 - Web forme i CGI skripte

 

Svrha vježbe:

Stjecanje iskustva sa osnovama izrade web formi i CGI skripti.


Zadatak:

  • Izraditi web stranicu koristeći neke elementarne forme za unos podataka. Stranica može npr. služiti kao online anketa o nekoj proizvoljnoj temi (npr. istraživanje poznavanja programskih jezika gdje će anketirana osoba morati označiti kvadratiće uz odgovarajuće programske jezike). 
  • CGI skriptu je potrebno izraditi u Perl-u. Perl je odabran pošto je (interpretirani) skriptni jezik (pa ga nije potrebno kompajlirati kao npr. C programe), a među ostalim omogućava i vrlo napredne funkcije obrade i formatiranja teksta. Sve informacije o izradi formi i CGI skripti mogu se naći na niže navedenim web adresama.
  • Stranicu postaviti na web server predmeta. Svim CGI skriptama obavezno je dodati nastavak cgi (npr. skripta.cgi).  Naime,  prilikom uploadanja korištenjem FTP protokola svim će datotekama sa nastavkom cgi automatski biti pridodan x bit, tj. biti će omogućeno da ih se može pokretati. U prvoj liniji skripte obavezno je navesti put do Perl interpretera. Na našem serveru to će izgledati ovako:   
    #!/bin/perl
Forma za unos podataka

 

Koje boje volite:

Crnu

Bijelu

Plavu

Zelenu

Žutu

Crvenu

Niti jednu

Utipkati tekst: 'Posalji':

Povratak na glavnu stranicu.