Laserski i LED printeri

Laserski i LED printeri daju isti rezultat, stranicu ispisuju kontinuirano u cijeloj širini. Najčešće imaju ugrađen opisni jezik ili neku od emulacija PCL-a ili PostScript-a. Ispis je moguć na sve vrste medija koji su otporni na temperaturnu obradu (fiksiranje tonera). Vizualna kvaliteta ispisanog sadržaja nadmašuje ink-jet printere iste razlučljivosti zahvaljujući sustavu za poboljšanje rezolucije.

Sustavi za poboljšanje rezolucije:

Pomoću sustava za poboljšanje rezolucije dobije se kvlitetniji ispis uz istu količinu memorije i broja obrađenih podataka.

laserski printer:
Korona za nabijanje nabija fotoosjetljivi valjak. Pomoću lasera i sustava zrcala te leće valjak se osvjetljava željenom slikom (osvijetljena mjesta su električki izbijena). Neosvijetljena (nabijena) mjesta privlače toner koji se pomoću prijenosne korone i korone za odvajanje prenosi na papir. Toner se na papiru fiksira grijućim valjcima. Korona, lampa i valjak za čišćenje čiste valjak od preostalog tonera, a lampa za izbijanje potpuno neutralizira valjak.  

LED printer:
Postupak ispisa LED i laserskih printera razlikuje se po tome da umjesto lasera i sustava optike postoji niz LED dioda koje osvjetljavaju fotoosjetljivi valjak.

Postupci nad fotoosjetljivim valjkom u oba slučaja se događaju simultano.

 

Ispis u boji:
Koriste se osnovne boje, CMYK sustav  (cyan (C), magenta (M), yellow (Y), black (K,Bk)) 

Pojedine boje na valjak se nanose odvojeno, a na papir prenose od jednom.

 

Primjer ispisa laser B/W 600 dpi.: