Ink-jet printeri

Princip ispisa zasniva se na matričnom printeru (red po red), točkice se dobivaju brizganjem tinte kroz niz mlaznica bez fizičkog dodira glave i papira (umjesto udaraca iglica). Ispis je moguć u crno-bijeloj tehnici ili u boji na papirnatim ili folijskim medijima tj. na svim medijima koji se fizički mogu uvući u transportni mehanizam printera. Nedostatak je najčešće neotpornost boje na vodu i nepostojanost boja izloženih svjetlu (posebno kolora), dok je kod profesionalnih printera taj problem riješen (što je ujedno i skuplje).

Brizganje tinte:

termičkom glavom:
glava dolazi s novim punjenjem tinte ili se mijenja svakih nekoliko punjenja tinte (kod profesionalnih printera npr. Tally, Canon). Ovu tehnologiju koriste HP, Canon, ....
Grijač smješten neposredno iza otvora glave (ispred komore sa tintom) upravljan strujnim impulsima

gotovo trenutno uzrokuje ključanje tinte koja ispunjava komoru, nastaje mjehurić pare koja kroz mlaznicu istiskuje kapljicu tinte.

Izbačena kapljica izlijeće iz glave te udara u papir. Istovremeno se grijač hladi, mjehurić tintne pare skuplja i uvlači novu količinu tinte.

Brzina ponavljanja je veća od 100000_kapljica/sekundi

piezoelektričkom glavom:
glava je puno trajnija od termičke glave te se nadopunjava samo tinta, u slučaju kvara slijedi skupa zamjena glave, Epson,....
Deformacijom kristala pod utjecajem impulsa uzrokuje se povećan tlak u komori te se izbacuje kapljica tinte kroz mlaznicu.

 

Brzina ponavljanja je do 200000_kapljica/sekundi

Sastavljanje boja (od tri osnovne CMY - CYAN, MAGENTA, YELLOW): 

                                

 

Primjer ispisa ink-jet B/W 300 dpi. :

Primjer ispisa ink-jet color 600 dpi. :