W A P
(Wireless Application Protocol )

 

 

1. uvod
2. povijest
3. filozofija
4. tehnička podloga
5. wap stack
6. optimalni wap nosač
7. zaključak 

1. UVOD

Sto je u principu WAP koji se sve vise spominje u telekomunikacijskim i prijenosnim sustavima. Najednostavnije receno WAP je protokol koji standardizira nacin komunikacije izmedju mobilnog telefona i servera instaliranog u mobilnoj mrezi. WAP brzo i stabilno napreduje u osvajanju svijeta mobilne komunikacije i sve vise postaje imperativom iste.
PREDNOSTI WAPa
-veza interneta i mobilnog telefona
-osnivaci razvojnog tima za WAP su vodeci faktori mobilnih komunikacija Nokia, Motorola, Ericsson
-WAP forum okuplja vise od 200 kompanija
-postojeci informacijski servis nije zadovoljio sto dodatno otvara prostor za novi protokol
NEDOSTATCI WAPa
-teska konfiguracija wap telefona za nove wap usluge i servise
-nedostatka wap aparata te proizvodnja istih u komerciajlnom broju
-wap protokol ide na nosac od kojih niti jedan, SMS, USSD, CSD, nije optimiziran za wap.
-wap standard jos nije kompletan sa mnogim gateway vendors koji se natjecu medjusobno sa prilicno jednakim produktima
-ocekivana cijena wap usluga, koja ce biti prilicna zahvaljujuci trenutacnoj tendenciji da se kao nosac koristi CSD.

2. POVIJEST

Nokia, Motorola, Ericsson, i Phone.com su inicijalni osnivaci projekta nazvanog wap, sredinom 1997. u osnovi to je trebao biti standard koji definira kako ce sadrzaj sa interneta biti filtriran za potrebe mobilnih terminala.

3. FILOZOFIJA

Wap ima pristup klijent-server. On podrazumijeva mali microbrowser ugradjen u mobilnom telefonu koji ima ogranicen pristup resursima. Wap cini wap gateways inteligentnima samo dodajuci microbrowswr u mobilne terminale. Usluge i aplikacije temeljene na na microbrowswru samo prvremeno borave na serveru a ne na telefonu."the pihlosophy behind WAPs approach is to utilize as few resources as possible on the handheld device and compensate for the constraints of the device by enriching the functionality of the network".
WAP je zamisljen za uporabu na/sa

-bilo koji mobilni telefon
-bilo koja postojeca ili planirana bezicna usluga SMS, GPRS, USSD
-bilo koji postojeci mrezni mobilni standard GSM, CDMA, UMTS
-razne tipkovnice ,touchscreens,..

4. TEHNICKA PODLOGA

Ovdje ce biti razradjeni samo osnovni pojmovi dok detaljnije info se mogu naci na adresi www.WAPforum.org.
WAP se bazira i prosiruje prije razvijene bezicne protokole. Phone.com je razvio verziju standarda HTML koji bi trebao uciniti jos efikasniji prijenos informacija na mobilnu mrezu. Bezicni terminali sadrze HDML (handheld device markup language)
Microbrowser i HDTP (handheld device transfer protocol) koji se onda povezuju sa serverom odnosno sa internetom gdje lezi trazena informacija. Pogledajmo sada korake gore opisane akcije;
1. postavljamo zahtijev za informacijom u WML (wireless markup language) .
2. zahtijev je proslijedjen wap gateway koji dobavlja trazenu informaciju ili u standardnom html obliku pa ga transformira u wml ili jos bolje u wml formatu .
3. informacija je onda proslijedjena mobilnom telefonu koristeci pri tome odgovarajuci nosac.

5. WAP STACK

Wireless application enviroment (WAE)
Wireless session protocol (WSP)
Wireless transaction protocol (WTP)
Wireless transport layer security (WTLS)
Wireless datagram protocol (WDP)
Bearers pr. Data,sms,ussd

 

Wireless application enviroment (WAE)
Wireless session protocol (WSP)
Wireless transaction protocol (WTP)
Wireless transport layer security (WTLS)
Wireless datagram protocol (WDP)
Bearers pr. Data,sms,ussd


WAE definira korisnicko sucelje na telefonu . Razvoj aplikacija je u takvom okruzenju da ne ovisi o nosacu . da bi postigli to WAE sadrzi WML, WMLscript slican Javascriptu i WTA(wireless telephony application).
WSP povezuje dvije session usluge . jednu orijentiranu na usluge povezivanje iznad WTP te drugu koja nema nista sa uslugama povezivanja a radi iznad WDP.
WTP radi iznad datagram usluga UDP (user datagram protocol), kao dio standardnog TCP/IP protokola da ponudi pojednostavljenu verziju protokola pogodnoga za nisko propusne mobilne stanice. WTP nudi tri klase prijenosnih usluga. Nepouzdani jednosmjerni zahtijevi, pouzdani jednosmjerni zahtijevi te pouzdani dvosmjerni zahtijev/odgovor.
WTLS osigurava integritet podataka , autenticnost istih te privatnost na wap gateway .
WDP omogucuje wapu da bude neovisan o nosacu.

6. OPTIMALNI WAP NOSAC

SMS je ogranicen na 160 karaktera te samim tim se ne cini dovoljno prihvatljivim da bude nosac jer bi najjednostavniji prijenos zahtijevao vise sms poruka. To cini sms kao nosac skupim i vremenski zamornim.
CSD (circit switched data) je uglavnom koristen u probnim verzijama kao nosac. Najveci minus za CSD je taj sto uspostavljanje kontakta izmedju terminala i gatewaya traje minimalno 10 s ako je poziv potpuno digitaliziran a ako ne moze potrajati i 30 s dok se ne uspostavi trazena komunikacija sto cini spomenuti nosac skupim .
USSD(unstructured supplementary services data) omogucuje prijenos informacija i naredbi preko gsm mreze. Za razliku od sms-a ussd nije pohrani i proslijedi usluga vec radi na uspostavljanu sesije, putem radio veze, i po tome je slicna CSDu. USSD moze podnijeti do 182 karaktera kod textualnih poruka.
GPRS(general packed radio service) je novi projekat , paketni nosac, koji biva predstavljen mnogim gsm i tdma mobilnim mrezama. Prednost ovog novog nosaca je da je trenutacan bez potrebe za uspostavljanje pozivne veze sa serverom kao CDS , sto ga cini vrlo brzim. Negativna strana je da trenutacno nitko nije zainteresiran za razvoj sustava temeljenog na ovom nosacu prije svega zbog mogucnosti slanja (push) raznog mreznog smeca na mobilnu stanicu i to onda naplatiti korisniku. Jedno os rijesenja je da se prije prijema poruke sa mreze korisnik pita da li je zainteresiran ze prijem dodticne poruke.

7. ZAKLJUCAK

WAP je bez daljnjeg model za buducnost. Trenutacno cijeli protokol nije doradjen do kraja i po nekim pitanjima ce se trebati jos dosta usaglasavati ali ideja da se razvije standard za bezicni protokol neovisan o posluzitelju i zracnoj vezi je hvale vrijedan.